Coaxiale Antenne Schakelaar

Click on flag for English

Schuifschakelaar in een standaard doosje.

SCHAKELAAR

Dit is een zelfgemaakte goedkope en goedwerkende "coaxiale" antenne schakelaar. Zal wel niets zijn denkt u als u de schuifschakelaar en chassisdelen ziet. Op een natuurkundig laboratorium bleek bij een meting dat er op HF vrijwel geen reflectie was en op 70 cm was het niet slechter dan SWR < 1.3! Dat is met het volgende te verklaren.

 

 

 

Het is een standaard doosje van 54 × 50 × 26 mm (l × b × h) en de bedrading van connector naar de schakelaar is uitgevoerd met 2 mm dik (verzilverd) draad.

VERMOGEN

Als vermogenloos omgeschakeld wordt dan kan deze uitvoering minstens 800 W aan. De schakelaar heb ik al meer dan 15 jaar en zelfs met 1500 W zijn er geen problemen geweest.

MEETPUNT

Als u toch besluit om het zelf te maken kan er ook een meetpunt (fig») bij om eventueel een scoop of frequentieteller aan te sluiten. De condensatoren van 10 pF en 220 pF vormen een capacitieve spanningsdeler en de extra belasting (9.6 pF) heeft op HF geen invloed op de SWR. In feite verbetert het de SWR op 10 m omdat ± 10 pF in combinatie met de bedrading een LP filter vormt in het 27 – 30 MHz bereik.

 

 

Hier wordt de schakelaar gebruikt om twee antennes om te schakelen