2m/70cm FIETSPOMP ANTENNE VOOR BINNENSHUIS

  26-11-2010

  

INLEIDING

De werking van een fietspompantenne is te vergelijken met dat van een ZEPP antenne. Het kan beschouwd worden als een hele golf (1λ) dipool (fig») waarvan de helft (= ½λ) opgevouwen is. Omdat in het laatste geval de geleiders erg dicht naast elkaar liggen doen zij niet mee aan de eigenlijke straling. Symmetrische voeding van een hele golf antenne is mogelijk op drie plaatsen volgens figuren a, b en c (fig»). U ziet in figuur d dat als een halve golf (½λ) gedeelte gevouwen wordt, er nog steeds een symmetrisch voedingspunt blijft bestaan. Ook als het opgevouwen deel aan het uiteinde kortgesloten is, kan de zo gevormde kwart golf (¼λ haarpin) stub over zijn hele lengte symmetrisch gevoed worden. Bij de zogenaamde "J" antenne is het voedingspunt ook symmetrisch.

De haarpin kan plaats maken voor een ¼λ buis of pijp als coaxiale stub en het is dan mogelijk om de antenne aan het onderste uiteinde te voeden. Zo verkrijgt men de fietspompantenne.

VHF/UHF FIETSPOMP ANTENNE

Experimenteren met antennes blijft leuk, vooral als er goedkoop materiaal ter beschikking is om iets te maken zoals een paar standaard blikken en messing lasstaven. Soms heeft men een eenvoudige antenne voor binnenshuis nodig, bij voorbeeld tijdens of na een verhuizing of een gedurende een tijdelijke opname in een zieken of verzorgingshuis.

De hier getoonde antenne is niets nieuws; het is een twee banden systeem. De antenne is in ons land bekend als fietspomp antenne en verder als Sleeve Dipole en Sperrtopfantenne. Het kan snel gemaakt worden van drie op elkaar gesoldeerde blikken van 16 cm hoog en een diameter van 13 cm dienend als ¼ golf aanpasstuk (sleeve) voor een ½ golf straler. De totale hoogte van de "sleeve" wordt dan 49 cm.

Van alle blikken werd de bodem verwijderd en één deksel voor de onderkant behouden om experimenteren met en aan het voedingspunt te vergemakkelijken.

De straler is (tijdelijk) gemaakt van een 4 mmØ lasstaaf en de lengte is een compromis voor een gunstige SWR op 2m en 70 cm. Op 70 cm is het een 1½ golf antenne.

ANDERE DUAL BAND METHODE

 

 

 

Een andere methode voor een twee banden antenne is het toepassen van een tweede sleeve voor 70 cm. In het testmodel werd dat gemaakt van twee aan elkaar gesoldeerde (standaard) blikken van 8.7 cm hoog en 7.5 cmØ. Deze coaxiale ¼ golf stub isoleert de 70 cm straler van het bovenste deel van de antenne.

Door dit systeem is het mogelijk om in het midden van beide banden een lage SWR te verkrijgen. Ik had verwacht dat lengte van de 70 cm straler ongeveer 35 cm moest worden, maar dat bleek 37.5 cm te zijn voor de laagste SWR.