REPARATIE VAN BIRD 8329-300 (VERZWAKKER 2 kW/50 OHM)
 Eng translation in progress.


Bird 2 kW dummyload/-30db verzwakker

INLEIDING

Deze ongeveer $ 2600 kostende 2 kW(continue) 50 Ohm dummyload en -30dB verzakker, zal men niet vaak in de shack van een modale Nederlandse radiozendamateur aantreffen. Anders wordt het wanneer een handelaar een gedeeltelijk defect exemplaar aanbiedt. Het gaat dan om de doorgebrande weerstand aan de uitgang van het verzwakkersysteem. Dat gebeurt wanneer men abusiefelijk in en uitgang met elkaar verwisselt. Koopt men zoiets dan heeft u teminste een degelijke 2 kW 50 Ohm dummyload!
De oliegekoelde dummyload werkt van DC - 500 MHz met een gemiddelde SWR = 1.1.
Weegt gevuld met 11 liter koelolie ongeveer 25 kg.
Het huis en tevens koelblok is van Aluminium.

PA0PVH had eerder een Bird 8392-300 hersteld en met zijn informatie over de zelfgemaakte weerstand is de volgende reparatie uitgevoerd.
ONTMANTELEN

 

Om de RF sectie met vier weerstanden te verwijderen, moet de radiator met de input connector naar boven gericht, verticaal boven een grote emmer of bak gehouden worden om 11 liter koelvloeistof op te vangen. Gebruik bij voorkeur een emmer of iets dergelijks met een capaciteit van ten minste 20 liter.
Maak de klembeugel los om de schijf van de ingangsconnector.  De RF sectie kan nu eruit getrokken worden. Dat gaat vaak niet gemakkelijk, omdat in de loop der jaren het een en ander vastgeplakt is. Men kan met een schroevendraaier als hefboom voorzichtig de schijf iets oplichten en dan de constructie eruit halen. Dat gaat met een plop omdat de connector van de uitgang met zijn montageschijf naar binnen getrokken wordt en er een grote opening ontstaat zodat de koelolie in de emmer stoomt. De boel rustig laten uitlekken en evenueel de radiator scheef houden om alle resten te verwijderen.


De complete RF sectie. Rechts de 47 Ohm staafweerstand in zijn geperforeerde koperen afscherming.

De ''toeter'' vorm van de afscherming in combinatie met de diameter van de weerstand en de diëlektrische constante van de olie zorgt ervoor dat de SWR over een breed frequentiegebied constant blijft. Het zal duidelijk zijn dat de keuze voor een andere oliesoort met kennis van zaken gedaan moet worden.

  

De constructie kan gedemonteerd worden om een zelf gemaakte 47 Ohm weerstand of de veel duurdere (ongeveer €150) originele weerstand aan te brengen 

DIY WEERSTAND

   

Met enige handigheid is een geschikte weerstand zelf te maken met bij voorkeur metaalfilm types. De afbeeldingen laten zien hoe het gedaan kan worden door tussen twee messing ringen de weerstanden te monteren. In de ringen worden op gelijke afstand 6 mm gaatjes geboord voor de draadeinden van de weerstanden. Mijn DIY weerstand is gemaakt met 2 × 100 Ohm/½ W en 4 × 3k3/¼ W.

IN ELKAAR ZETTEN

De radiator weer verticaal opstellen, de herstelde RF unit inschuiven en de klembeugel bevestigen. Het ontluchtingsgat open laten, de zwarte inbusmoer aan de voorkant los schroeven en in het gat een trechter plaatsen. Vervolgens de olie in de radiator gieten. Daarna inbusmoer met Teflon tabe behandelen en in de vulopening vastschroeven.

Op een spectrumanalysator ziet het er zo uit als alles weer in elkaar zit.


Input SWR.


Output SWR
  met DIY weerstand.