EEN FOUT IN DAIWA CN-101L SWR & POWER METER

Clock on flag for English

INLEIDING

Het Daiwa CN-101L instrument is een goede kruisnaald SWR/PWR meter met schaalverlichting en is geschikt voor 1.8 - 150 MHz. Het is een van de goedkoopste wattmeters! Qua printmateriaal, onderdelen en de nuance wit van de schaal is er verschil tussen de diverse exemplaren omdat zij kennelijk niet allemaal uit dezelfde fabriek komen.

BEREIK

Het vermogen is in drie stappen omschakelbaar van 0 - 15 W, 0 - 150 W en 0 - 1500 W. Dat is prettig want de meeste transceivers en lineaire versterkers hebben een uitgangsvermogen van respectievelijk 100 W en 1000 - 1200 W. Soms leveren zij iets meer en dan kan het vermogen toch goed afgelezen worden.

Tot mijn verrassing was de meter ook op 2 m goed te gebruiken. Na ijking van het 10 W bereik op deze band met een Bird wattmeter bleek de nauwkeurigheid van de schaal behoorlijk goed te zijn. Verder werd met een echte VHF SWR meter de staande golf verhouding van het interne circuit vastgesteld en dat was SWR = 1. Een CN-101L die opgenomen is in een 50 W voedingslijn veroorzaakt dus geen verstoring van de karakteristieke impedantie!

NAUWKEURIGHEID

Op een inwendige printplaat zitten zes potmeters waarmee per bereik (15 W, 150 W en 1500 W) een ijking van de schaal mogelijk is. Als dat gebeurt met bij voorbeeld een Bird wattmeter als referentie, dan kan deze Daiwa buiten verwachting nauwkeurig zijn. Bij een vriend van mij was zijn meter na ijking net zo nauwkeurig als een Bird wattmeter. Bij mij geeft de wijzer op 160 m iets minder aan, maar op de andere bereiken is de nauwkeurigheid net zo goed als mijn Bird 43.

0mdat de 20 m band een mooi gemiddelde van onze 9 amaterbanden, ijk ik wattmeters altijd  op 14.250 MHz.

VERKEERDE MONTAGE

 

 De correcte montage van Ge en Si diodes.

Omdat ik tevreden was over dit type van DAIWA werd op een vlooienmarkt voor een lagere (winkel)prijs nog een nieuw exemplaar gekocht. Daar zat bleek bij thuiskomst een luchtje aan (was gekocht bij de twee Tukkers die vaak op vlooienmarkten staan), een afgekeurde partij? De meter bleek ongevoelig te zijn bij het begin van de schaal en verder was de aanwijzing anders dan dat van de eerste CN-101L.

Na onderzoek en vergelijking met elkaar bleek dat een germanium en silicium diode op de printplaat van plaats verwisseld waren. Na een correcte montage reageerden beide meters op dezelfde wijze. De juiste plaats van alle diodes ziet u op de tekening en foto.